Optiek Demeester, laat je zien en hoor erbij!

UV-bescherming

De zon is vriend en vijand tegelijk. Aan de ene kant kunnen we niet zonder zon, maar aan de andere kant moeten we oppassen voor onze huid en ogen. Als we onze huid onbeschermd aan veel zon blootstellen weten we al lang dat we huidproblemen kunnen krijgen. Maar ook de bescherming van onze ogen tegen schadelijke zonnestralen is even belangrijk. De oplossing ligt voor de hand : een zonnebril. Maar niet zomaar de eerste de beste!

Waarom UV-straling gevaarlijk is

Bij overdadige blootstelling aan UV-straling kan het hoornvlies tijdelijk verbranden met hoornvliesontsteking of keratitis tot gevolg. Op langere termijn zijn de gevolgen van een te sterke blootstelling aan de zon niet te verwaarlozen : oogontsteking, staar en maculadegeneratie (een aandoening van het netvlies die op termijn tot blindheid kan leiden) zijn belangrijke redenen om de ogen te beschermen.

·         Er bestaan drie soorten ultraviolet licht : uv-a, uv-b en uv-c. Uv-a is het gevaarlijkst voor de ogen, omdat het de lens kan aantasten. Bij kinderen, die een transparante ooglens hebben, kan het zelfs recht op het netvlies vallen. Op latere leeftijd werkt de ooglens als een natuurlijke barrière tegen ultraviolet licht, door het uv-b tegen te houden. Uv-c is het minst schadelijk, om de eenvoudige reden dat het grotendeels door het ozon in de atmosfeer geblokkeerd wordt.

·         Wat ultraviolette stralen extra schadelijk maakt, is het feit dat we ons er niet van bewust zijn. We voelen of zien ze niet. De gevolgen worden pas op latere leeftijd merkbaar, omdat de oogcellen zich tot op zekere hoogte van de schade kunnen herstellen. Met het ouder worden gaat dat herstellende vermogen echter verloren en wordt het oog kwetsbaar.

Welke bescherming?

Een degelijke zonnebril beschermt je ogen tegen alle UV-stralen met een golflengte onder de 400nm, de befaamde UV400 beschermlaag. Deze laag kan zelf op blanke glazen aangebracht worden. Het is dus een misverstand dat donker getinte glazen meer bescherming tegen UV-straling zouden bieden dan lichtere. Echter worden zonnebrillen ingedeeld in verschillende categorieën, variërend van 0 tot 4. De categorie geeft de kleurintensiteit van de glazen weer, of de bescherming tegen verblinding. Bij felle zon heb je dus meer baat bij een hogere categorie. Zo is categorie 2 geschikt voor gematigd zonlicht, maar kies je beter voor categorie 3 bij felle zon. Categorie 4 is het meest gewenst in extreme omstandigheden zoals bij zon in de bergen, waar de combinatie van ijle lucht en sneeuw de ogen zwaar op de proef stelt. Anderzijds is categorie 4 niet geschikt voor automobilisten.

Zin in een kleurtje?

De kleur van de glazen speelt niet alleen mee in de look van een bril, maar heeft ook een invloed op het zicht. Grijs zorgt voor een getrouwe kleurweergave en wordt vaak aanbevolen voor verzienden. Bruin lijkt dat weer beter te zijn voor bijziende mensen, want het dempt het licht maar versterkt de contrasten. Geel accentueert zowel reliëf als contrasten en is heel handig in de auto, zeker bij een bewolkte lucht.

Het gevaar van een slechte zonnebril

Het gevaar van donker getinte zonnebrillen zonder een degelijke UV-filtering bestaat eruit dat ze de verblinding tegen gaan, maar geen bescherming bieden tegen de schadelijke UV-straling. Daardoor ondermijnen ze de natuurlijke bescherming van de ogen tegen UV-straling. Bij fel licht sluiten we namelijk de ogen en vernauwd de pupil maar door de donkere tint van de niet filterende glazen neem je die natuurlijke reflex weg. Zo’n (zonne)bril doet dus meer schade dan goed. Let dus uiterst op met namaak-brillen of kopieën.


© 2008 - 2015 Optiek Demeester, Markt 45 Eeklo, alle rechten voorbehouden. Gebruiksovereenkomst Privacybeleid